Home » Slice of life-advies: ‘Ben ik verkeerd als ik van een dinergast verwacht dat hij wijn of bloemen meeneemt?’

Slice of life-advies: ‘Ben ik verkeerd als ik van een dinergast verwacht dat hij wijn of bloemen meeneemt?’

Beste stukje leven,

Ik zoek advies over het omgaan met een situatie waar ik last van heb. Er is een ‘vriend’ die altijd met lege handen komt eten. Heb ik gelijk als ik een fles wijn of bloemen verwacht? of moet ik het loslaten?

Dit raakt mij echt. Ik vind dat het een basisetiquette is om niet met lege handen bij iemand thuis te verschijnen, vooral als diegene de tijd en moeite heeft genomen om een ​​maaltijd te bereiden. Maar deze specifieke vriend brengt nooit iets mee. Geen fles wijn, geen boeket bloemen. Niets.

Ben ik onredelijk omdat je een gebaar verwachtte? Of moet ik het loslaten en gewoon hun gezelschap waarderen? Ik zou uw visie op deze kwestie op prijs stellen.

Slice of life-advies: 'Ben ik verkeerd als ik van een dinergast verwacht dat hij wijn of bloemen meeneemt?'© Demivision.nl

Beste vriend verwachtingen,

Ten eerste: weet dat alstublieft je gevoelens zijn volkomen terecht. Het is niet onredelijk om bepaalde verwachtingen te hebben als je tijd en moeite investeert in het organiseren van een etentje. Etiquette varieert van cultuur tot cultuur, en zelfs van persoon tot persoon.

Meer lezen :  Zoek de verschillen hersenkrakeruitdaging: kun jij de vier verschillen tussen deze twee afbeeldingen van katten vinden in minder dan 7 seconden?

In veel sociale kringen wordt het inderdaad als beleefd beschouwd om een ​​blijk van waardering mee te nemen als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd voor een etentje. Dit kan een fles wijn, bloemen of zelfs een dessert zijn.

Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat niet iedereen hetzelfde begrip van etiquette deelt. Het is mogelijk dat uw vriend(in) eenvoudigweg niet beseft dat zijn gedrag u pijn bezorgt.

Communicatie is de sleutel in dergelijke situaties. Misschien kun je het subtiel ter sprake brengen in een gesprek, of aangeven dat je het op prijs stelt als gasten een klein muntje meenemen. Het resultaat van dit gesprek kan zeer onthullend zijn over de aard van uw vriendschap. Een lijst met voor- en nadelen kan u helpen bij het plannen van het gesprek.

De voordelen van het ter sprake brengen:

 • Eerlijkheid: Open communicatie kan misverstanden wegnemen en gezondere relaties bevorderen. Als je vriend(in) niet weet dat hij of zij je verdriet bezorgt, kun je hem/haar vertellen dat hij/zij zijn/haar gedrag kan corrigeren.
 • Gedeelde verwachtingen: Het bespreken van uw gevoelens kan leiden tot een gemeenschappelijk begrip van wat u beiden waardeert in uw vriendschap.
 • Persoonlijke groei: Het is een kans voor jullie beiden om van de ervaring te leren en te groeien.
 • Meer lezen :  Slice of life advies: 'wanneer kan ik mijn kerstversiering ophangen?' – jouw feestelijke dilemma opgelost

  De nadelen van het ter sprake brengen:

 • Potentieel conflict: Confrontatie kan leiden tot ruzie of gespannen gevoelens, en de reactie is misschien niet wat u verwacht.
 • Veranderingen in de relatiedynamiek: Dit soort discussies kunnen soms de status quo in vriendschappen veranderen.
 • Verlies van vriendschap: In het ergste geval kan dit leiden tot het einde van je vriendschap als ze negatief reageren. Voordat we het onderwerp benaderen, is het misschien de moeite waard om te overwegen: is de mogelijke uitkomst het risico waard?
 • Houd bovendien rekening met de frequentie van deze etentjes. Als deze vriend bij elke bijeenkomst aanwezig is, zou hun voortdurende aanwezigheid een vergoeding kunnen opleveren. Denk ook aan uw bezoeken aan hun huis.

  Beantwoorden ze met dezelfde gastvrijheid, maar vergeten ze het teken van waardering? Soms worden deze gebaren over het hoofd gezien, maar de persoon compenseert dit op andere gebieden van de vriendschap.

  Meer lezen :  Ontgrendel je emotionele zelf: de hands-persoonlijkheidstest

  Evalueer het algehele geven en nemen in uw relatie. Misschien nemen ze nooit een fles wijn mee bij het eten, maar staan ​​ze altijd voor je klaar als je even wilt praten, of trakteren ze je regelmatig op een lunch. Ook dit zijn vormen van geven die vaak waardevoller kunnen zijn dan een materieel geschenk.

  Onthoud uiteindelijk dat het jouw etentje is en… je hebt het recht om je op je gemak en gewaardeerd te voelen. Je gevoelens zijn geldig en je hebt de macht om deze situatie aan te pakken op een manier die het beste bij je past. Je kunt met je vriend praten of je eigen kijk op de kwestie veranderen.

  Welke route je ook kiest, het is belangrijk om respect en waardering voor elkaar te behouden. Een goede vriendschap gaat tenslotte over wederzijds begrip, tolerantie en respect.

  Ik hoop dat dit ‘Slice of life’ nuttig blijkt te zijn. Vergeet niet dat we er altijd zijn om u te begeleiden en ondersteunen. Aarzel niet om contact op te nemen als u meer advies nodig heeft.

  Gerelateerde post

  Derk-Jan de Goeij
  Geschreven door: Derk-Jan de Goeij
  Het navigeren door het ingewikkelde tapijt van menselijke emoties, relaties en ervaringen is Derk-Jan's kracht. Op het gebied van 'Liefde en Leven' treedt hij op als je meelevende metgezel door hartzeer, triomfen, overtuigingen en keuzes.