Home » Een stukje levensadvies: “Mijn zoon heeft geen ‘echte’ vrienden en brengt al zijn tijd online door, isoleert hij zichzelf?”

Een stukje levensadvies: “Mijn zoon heeft geen ‘echte’ vrienden en brengt al zijn tijd online door, isoleert hij zichzelf?”

Beste stukje leven,

Ik schrijf u met een zorg die mij al geruime tijd bezighoudt. Mijn zoon lijkt geen ‘echte’ vrienden te hebben.

Hij besteedt al zijn tijd aan het online praten met mensen, van wie hij velen nog nooit persoonlijk heeft ontmoet. Ik ben niet helemaal tegen online vriendschappen, maar ik heb het gevoel dat hij de fysieke aanwezigheid en verbinding mist die gepaard gaat met het hebben van persoonlijke vrienden.

De situatie heeft een punt bereikt waarop ik bang ben dat hij zichzelf isoleert. Zijn activiteiten beperken zich meestal tot zijn kamer, en hij lijkt terughoudend om zich erop uit te trekken.

Ik heb geprobeerd het belang van offline sociale interacties met hem te bespreken, maar hij wuift me eenvoudig weg door te zeggen: ‘Mam, je begrijpt het niet. Dit zijn mijn vrienden.’ Is mijn bezorgdheid terecht?

Ik heb wat advies nodig over hoe ik met deze situatie moet omgaan. Hoe moedig ik hem aan om ‘echte’ vrienden te maken, zonder hem het gevoel te geven dat ik zijn online vriendschappen aanval?

Ik zou dankbaar zijn voor elk advies dat u kunt geven.

Bezorgde moeder

Stukje levensadvies: © Demivision.nl

Meer lezen :  Psychologie: negen tekenen van gebrek aan respect – ontdek of ze je bespelen met deze sleutelindicatoren

Beste bezorgde moeder,

Ten eerste wil ik u complimenteren omdat u contact heeft opgenomen en advies hebt gevraagd voor de situatie van uw zoon. Het is duidelijk dat uw bezorgdheid voortkomt uit liefde en zorg. Je gevoelens zijn absoluut terecht en veel ouders delen soortgelijke zorgen in dit digitale tijdperk.

Het is belangrijk om te erkennen dat het landschap van vriendschappen en socialisatie dramatisch is veranderd met de komst van internet.

Online vriendschappen zijn een moderne realiteit en kunnen net zo waardevol en betekenisvol zijn als persoonlijke relaties.

Ze bieden individuen bijvoorbeeld de mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgestemde mensen van over de hele wereld, wat vooral gunstig kan zijn voor degenen die zich onbegrepen of gemarginaliseerd voelen in hun directe omgeving.

Het is echter ook cruciaal om een ​​evenwicht te hebben. Face-to-face interacties bieden unieke mogelijkheden voor het leren van sociale signalen, empathie en probleemoplossende vaardigheden die essentieel zijn voor persoonlijke ontwikkeling.

Ook fysieke activiteiten en buitenervaringen zijn belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid.

Meer lezen :  Stel je wiskundige vaardigheden op de proef: los deze hersenkraker met matchstickobservatie op en verbeter je cognitieve gezondheid

Probeer uw zoon te benaderen met een houding van nieuwsgierigheid in plaats van een oordeel.

Toon interesse in zijn online vrienden en vraag hem ernaar. Dit kan een signaal afgeven dat je zijn keuzes respecteert en de deur openen voor meer communicatie. Door oprechte interesse te tonen, kun je hem ook aanmoedigen om meer over zijn online wereld met je te delen.

Wat het aanmoedigen van offline vriendschappen betreft, is het nuttig om het belang van sociale vaardigheden en fysieke interacties te bespreken zonder zijn online vriendschappen direct te bekritiseren. Misschien kunt u hem aanmoedigen om lid te worden van clubs of activiteiten die aansluiten bij zijn interesses. Dit kan hem helpen vrienden te maken met gedeelde passies.

Een voorbeeld is een moeder genaamd Sarah, die een soortgelijke bezorgdheid had over haar zoon Jake. Jake was een fervent gamer die het grootste deel van zijn tijd online doorbracht. Sarah moedigde Jake aan om lid te worden van een plaatselijke gamingclub waar hij zijn passie met anderen kon delen.

Meer lezen :  Hersenkraker: kun jij een vreemde duim ontdekken? Slechts 4% van de mensen kan deze uitdaging van 4 seconden verslaan!

Na verloop van tijd vormde Jake betekenisvolle verbindingen met mensen in de club en begon hij zijn online en offline interacties in evenwicht te brengen.

Vergeet niet dat het oké is om grenzen te stellen, maar het is belangrijk om dit op een respectvolle en begripvolle manier te doen. Open communicatie en wederzijds respect zijn daarbij sleutelwoorden. Vertrouw op je instinct als ouder, maar probeer ook de veranderende dynamiek van vriendschap in het digitale tijdperk te begrijpen.

Je doet geweldig werk en je zoon heeft geluk met een zorgzame ouder zoals jij. Dit is een uitdagende situatie, maar onthoud dat u niet de enige bent. Veel ouders navigeren samen met jou door dit nieuwe landschap.

Blijf er voor uw zoon zijn en bied uw begeleiding aan wanneer hij er klaar voor is om die te ontvangen. Het feit dat u advies zoekt, laat zien dat u op de goede weg bent.

Je hebt dit!

Ik hoop dat deze «Slice of life» nuttig blijkt te zijn en dat ik snel terug blijf komen voor meer!

Gerelateerde post

Derk-Jan de Goeij
Geschreven door: Derk-Jan de Goeij
Het navigeren door het ingewikkelde tapijt van menselijke emoties, relaties en ervaringen is Derk-Jan's kracht. Op het gebied van 'Liefde en Leven' treedt hij op als je meelevende metgezel door hartzeer, triomfen, overtuigingen en keuzes.