Home » Een stukje levensadvies: “De vriendin van mijn zoon is zwanger en ik ben er nog niet klaar voor om oma te worden (en denk ook niet dat hij er klaar voor is om vader te worden) – hoe moet ik dit onderwerp met hem bespreken?”

Een stukje levensadvies: “De vriendin van mijn zoon is zwanger en ik ben er nog niet klaar voor om oma te worden (en denk ook niet dat hij er klaar voor is om vader te worden) – hoe moet ik dit onderwerp met hem bespreken?”

Beste stukje leven,

Mijn zoon gewoon aangekondigd zijn nog niet zo lange vriendin is zwanger. Ze is een lieve meid, maar ze zijn pas 17 en hebben al drie maanden een relatie.

Ik ben er nog niet klaar voor om oma te worden en ik denk ook niet dat hij er klaar voor is om vader te worden.

Hoe moet ik er met hem over praten?

De jouwe, bezorgd en ongerust

Stukje levensadvies: © Demivision.nl

Beste bezorgde en ongeruste,

Allereerst wil ik uw gevoelens erkennen. Het horen van het onverwachte nieuws van uw zoon moet zeker als een verrassing komen en kan een wervelwind van emoties bij u veroorzaken. Het is volkomen normaal dat u zich onvoorbereid of zelfs ongerust voelt over het idee om oma te worden, vooral als u merkt dat uw zoon misschien nog niet klaar is om de verantwoordelijkheden van het vaderschap op zich te nemen.

Meer lezen :  Pychologie: ontgrendel je denkkracht met 7 verrassende signalen dat je echt intelligent bent

Als het gaat om het praten met uw zoon over zijn aanstaande ouderschap, is een van de belangrijkste aspecten om te onthouden het gesprek aan te gaan met empathie en openheid. Het is belangrijk om uw zorgen te uiten, maar doe dit op een manier die hem niet wegduwt of het gevoel geeft dat hij wordt beoordeeld.

Je zou bijvoorbeeld iets kunnen zeggen als: ‘Ik weet dat dit een grote stap voor je is en ik ben hier om je te steunen. Ik wil echter ook dat je de verantwoordelijkheden en uitdagingen begrijpt die het ouderschap met zich meebrengt”. Met deze aanpak bied je steun en moedig je hem tegelijkertijd aan om na te denken over de realiteit van zijn situatie.

Meer lezen :  Onthul je innerlijke zelf met deze leuke sieraden-persoonlijkheidstest

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat uw zoon waarschijnlijk zijn eigen reeks emoties en onzekerheden doormaakt. Hij voelt zich misschien bang, verloren of zelfs opgewonden over het vooruitzicht vader te worden. Laat hem weten dat je luistert en dat je hem of haar zult steunen in hun toekomstplannen, wat ze ook beslissen.

Vergeet niet dat het oké is om je niet voorbereid te voelen op dit nieuwe hoofdstuk in je leven. Het is een grote verandering en het is oké om even de tijd te nemen om deze te verwerken. Het is echter ook een kans om te groeien, en wie weet merk je dat je het oma-zijn leuker vindt dan je dacht!

Ik hoop dat deze «Slice of life» nuttig blijkt te zijn en dat ik snel terug blijf komen voor meer!

Gerelateerde post

Derk-Jan de Goeij
Geschreven door: Derk-Jan de Goeij
Het navigeren door het ingewikkelde tapijt van menselijke emoties, relaties en ervaringen is Derk-Jan's kracht. Op het gebied van 'Liefde en Leven' treedt hij op als je meelevende metgezel door hartzeer, triomfen, overtuigingen en keuzes.